•• Legislatívne podmienky predaja rýb ••
Požadiavky týkajúce sa výlovu, skladovania a spracovania rýb a obchodovania s nimi sú uvedené v príslušnej legislatíve:
nariadenie 852/2004/ES
nariadenie 853/2004/ES
vyhláška 425/2012
Živé sladkovodné ryby sa môžu umiestňovať na trh, ak:
Ryby, ktoré uhynuli pred výlovom, okrem čerstvo udusených rýb, nemožno umiestňovať na trh na účely ľudskej spotreby, ani dodávať a používať na úpravu alebo spracovanie
Čerstvé ryby (a ostatní vodné živočíchy) sa môžu predávať v neupravenom stave alebo po úprave čistením, pitvaním alebo delením. Musia byť chladené, ale tak, aby nedošlo k zmrznutiu svaloviny. Teplota vhodná na uchovávanie čerstvých sladkovodných rýb je od mínus 1 °C do plus 5 °C, teplota čerstvých morských rýb a živočíchov od mínus 1 °C do 2 °C. Výrobky z rýb (údené, vyprážané, solené, marinované a polokonzervy) sa skladujú pri teplote v rozmedzí +1 °C až +8 °C. Chladená ryba vydrží „čerstvá“ asi 4 dny, ak je správne skladovaná v ľadovej drti.
Nebalené ryby a vodné živočíchy a výrobky sa nesmú vzájomne nepriaznivo ovplyvňovať pachmi.
Polotovary z rýb a vodných živočíchov je povolené predávať iba balené alebo „zabalené“. Údené ryby vákuovo balené sa nesmú uvádzať do obehu nepitvané.
Sú stanovené hygienické požiadavky pre zaobchádzanie s rybami na lodiach behom rybolovu.
Dovoz rýb z oblastí s výskytom škodlivín je zakázaný podľa aktuálnej situácie príslušnými rozhodnutiami ES.